• Go Ninja… go Ninja…. GO!

  • Yahoo.Detector.Info unhidde’m!

  • Tap into… Faster EFT!

  • R.W. …de ascultat nu in soapta!

  • Introduce email-ul pentru a te inscrie la acest blog si a primi notificat despre noile postari pe email.

    Alătură-te celorlalți 4 abonați.
  • Ce-am mai scris…

  • Blog Stats

    • 45.055 hits
  • …mai cu viata!

  • Faraaa virusi… fara…!

  • NO BASESCU DAY - 02.04.2010
  • …made me famous!

  • Jocuri noi!

  • Protected by Copyscape Duplicate Content Check
  • Meta

Despre masa de seara, o masa usoara!

La ceas de seara, o masa usoara

Ai auzit deseori ca nu e bine sa mananci dupa ora 18, nu-i asa? Ei bine, ideea ca seara ardem mai greu caloriile este un mit. Metabolismul tau este acelasi pe tot parcursul celor 24 de ore ale zilei, nu incetineste odata cu apusul soarelui, nici nu se accelereaza in zorii diminetii. Caloriile asimilate nu se depun intr-un anume moment al zilei, ci de-a lungul timpului.

Exista tendinta de a manca mai mult acasa

Daca pe parcursul zilei te abtii de la diferitele tentatii culinare, fiind uneori absorbit de munca, cand ajungi acasa te relaxezi si apare tendinta de a manca mai mult decat ai nevoie. Si cum sa rezisti cand deschizi frigiderul si vezi atatea bunatati? Poate ar fi o idee buna ca la cumparaturi sa iei doar strictul necesar si nu sa iti umpli frigiderul ca si cum ar intra zilele-n sac.

Ciugulitul din toate, dupa ce ai mancat o masa, intr-adevar te ajuta sa mai pui cateva calorii. Unde mai pui ca, atunci cand urmezi un regim, acasa intotdeauna devii mai indulgenta cu tine si mananci ceea ce in timpul zilei ai evitat, doar fiindca ceilalti membrii ai familiei mananca. Cateva chipsuri in fata televizorului, 2 bucatele de ciocolata sau o inghetata, la desert, un suc in timp ce citesti o carte. Toate acestea se duna in fiecare zi, astfel ca dupa o luna constati ca degeaba tii dieta, fiindca slabesti foarte greu sau aproape deloc.

Tot acasa exista perceptia gresita ca daca mananci putin din farfuria celuilalt inseamna ca ai gustat si nu se aduna la suma caloriilor din acea zi. Gresit! Daca la servici nu atentezi la gustarea colegilor, de ce ai acasa nu urmezi aceeasi regula?

Sau poate copiii au venit de la scoala, au lasat cativa cartofi prajiti in farfurie si nu te induri sa ii arunci, asa ca ii manaci repede, ca sa nu ai timp sa te simti vinovata. Suna cunoscut? Nu-i asa ca uneori nici nu iti dai seama cand faci asta?

Prin urmare nu mancatul dupa ora 18 ingrasa ci obiceiurile nesanatoase pe care le avem, de-a lungul intregii zile. Sigur, nu e recomandat sa te culci cu burta plina, dar daca intre ultima masa si ora de culcare sunt cel putin 3 ore, poti manca linistita. Iar daca vrei sa slabesti, nu face rabat de la regula, indiferent daca esti acasa ori la servici.

Reguli de urmat:

*la masa de seara nu trebuie sa recuperam tot ce am pierdut in timpul zilei. Daca am sarit peste masa de pranz dintr-un motiv sau altul, asta nu inseamna ca la cina putem sa facem exces de calorii si alimente greu digerabile. Acestea ar solicita metabolismul si ar contribui la aparitia supraponderalitatii si chiar a obezitatii, pentru ca seara nu mai suntem activi decat o ora, maximum doua.

*la masa de seara nu vom asocia proteinele animale si carbohidratii. Altfel spus, la cina nu sunt indicati cartofii prajiti alaturi de friptura sau alte mancaruri prajite. Masa de seara trebuie sa fie usoara, bogata in fructe si legume proaspete. Seara putem manca o cantitate mica de carne fiarta sau la gratar.

*laptele nefiert este o hrana excelenta, daca „sursa” este sanatoasa.

*masa de seara poate fi compusa si din fructe de sezon, salata de fructe – cu conditia ca acestea sa fie bine coapte – sau din branza de vaci cu smantana.

Cina si somnul

O a treia regula se refera la ora cinei si la importanta acesteia din punctul de vedere al somnului. Cel mai bine este sa ne asezam la masa cu doua ore inainte de a ne culca, altfel riscam sa avem un somn agitat si neodihnitor. Persoanele care sforaie noaptea, cele care sufera de dispnee (greutate in respiratie cauzata de unele boli cardiace sau respiratorii) sau apnee (oprire temporara a respiratiei in somn) nu ar trebui sa consume seara mancaruri grele, bauturi alcoolice, apa carbogazoasa, bauturi carbogazoase, pentru ca in mod cert vor avea un somn agitat. De asemenea, persoanele care sufera de gastrita, ulcer, reflux gastro-esofagian nu ar trebui sa abuzeze de alimente dupa ora 20:00.

Seara nu este bine sa consumam bauturi carbogazoase. De acest lucru trebuie sa tina seama mai ales persoanele care au hiperaciditate gastrica. „Acestor persoane le sunt recomandate alimentele cu efect calmant, produsele care reduc aciditatea gastrica. In aceasta categorie se incadreaza lactatele, salatele cu ulei de masline. Uleiul de masline calmeaza durerile gastrice si are rolul unui pansament gastric. Seara, cu atat mai mult ne este interzis consumul de alimente inalt procesate din carne – mezeluri, tocaturi – pentru ca acestea contin conservanti, coloranti, aditivi alimentari care irita mucoasa gastrica”, ne sfatuieste prof. dr. Gh. Mencinicopschi. (ultraviolet.ro)

Sfaturi pentru o masa de seara sanatoasa!

Ai incercat intotdeauna sa mananci sanatos si cat mai putin gras, evitand astfel riscurile unor cresteri in greutate sau ale instalarii diferitelor afectiuni. Insa nu ai stiut foarte bine ce alimente sunt mai bune pentru sanatatea organismului tau. Sfaturile de astazi se concentreaza chiar asupra acestui aspect – masa de seara: combinatia de cartof si mar, ornata cu felii de banane, s-ar putea sa nu ti se para prea apetisanta, dar cu siguranta iti va face bine!

Masa de seara pentru o singura persoana poate fi pregatita din fulgi de cartof crud sau cartof cu coaja, razuit marunt si amestecat imediat cu o banana bine coapta, facuta piure; la acest amestec se adauga 1-2 mere rase, o lingura de ulei, o lingura de tarate, o lingura de nuci sau alune, o lingurita cu zeama de lamaie si putina uruiala de mei. Pentru ca amestecul sa arate mai atragator, se poate orna cu felii de banane.

Laptele nefiert este o hrana excelenta, daca „sursa” este sanatoasa.

Masa de seara poate fi compusa si din fructe de sezon, salata de fructe – cu conditia ca acestea sa fie bine coapte – sau din branza de vaci cu smantana. (eva.ro)

Lasă un comentariu